Από τον Αλέξανδρο Κοντόπουλο
Ο τίτλος του κειμένου δανεισμένος από την ατάκα ενός ηλικιωμένου διεφθαρμένου αστυνομικού στο ''Τέλος του Τούνελ''. Κράτησα την κουβέντα και όταν γύρισα σπίτι. Είχε άραγε δίκιο;
H αλήθεια είναι ότι για τα περισσότερα δεινά που μας συμβαίνουν, φταίει ο εαυτός μας. Ένας πειθαρχημένος άνθρωπος σίγουρα μπορεί να πετύχει πολλά πράγματα στη ζωή του. Απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας στη ζωή είναι να τα έχεις βρει με τον εαυτό σου. Από κει ξεκινάμε και από εκεί τελειώνουμε. Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν συνέχεια λανθασμένες επιλογές επειδή δεν τα βρήκαν με τον εαυτό τους. Ξέρω πολλούς τέτοιους. Το κακό είναι ότι συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο.
Ο εαυτός μας δε φτάνει για να πετύχουμε τα πάντα. Χρειάζεται τύχη. Αν δεν έχεις τύχη, δεν πας πουθενά. Όταν ήμουν μικρός πίστευα ότι την τύχη και την ατυχία την επικαλούνται οι ανίκανοι. Γρήγορα κατάλαβα ότι ήμουν λάθος. Έζησα τα πιο όμορφα ραδιοφωνικά μου χρόνια στο Jeronimo Groovy. Αν την στιγμή που έστειλα το demo, δεν τους είχε φύγει κάποιος, δε με θα είχαν πάρει τηλέφωνο ποτέ. Όσο ικανός και αν αποδείχθηκα, σημασία έχει ότι δε θα μου είχε δοθεί ποτέ η ευκαιρία. Και αν αναρωτιέστε γιατί χρησιμοποιώ τόσο εύκολα, το ''Ποτέ'', η απάντηση είναι ''επειδή ξέρω πολύ καλά το συγκεκριμένο χώρο και τον εαυτό μου.
Μαζί μου συμφωνεί σίγουρα και ο Γούντι Άλεν, στον οποίον ασκήθηκε πολύ έντονη κριτική για το ''Matchpoint''. Στην εν λόγω ταινία θριάμβευσε το κακό, αφού ο αλητήριος πρωταγωνιστής κατάφερε να φτάσει εκεί που ήθελε, χρησιμοποιώντας όλα τα αθέμιτα μέσα. Στο τέλος, αν και θα μπορούσε να συλληφθεί, ο μεγάλος σκηνοθέτης προτίμησε να του τη χαρίσει, θέλοντας να περάσει το νόημα ότι καλύτερα να είσαι τυχερός παρά ικανός. Ο Γούντι Άλεν κατηγορήθηκε για αμοραλισμό λόγω του ότι ο κακός δικαιώθηκε, αλλά ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί μια απλή ρεαλιστική προσέγγιση σε μια ταινία θεωρήθηκε κατακριτέα.
Για να μην παρεξηγούμαι, δεν εννοώ ότι πρέπει να αφήνεις τα πράγματα στη μοίρα τους. Είναι κάποιοι που κατηγορούν την τύχη για όλα τα προβλήματα τους και συνεχίζουν να τεμπελιάζουν. Αυτοί δεν ικανοί να αντιληφθούν την ευκαιρία που περνάει από μπροστά τους. Πάντα πρέπει να προσπαθείς σκληρά για να αρπάξεις την ευκαιρία. Υπάρχουν βέβαια και οι Γκαστόνε της ζωής που δε χρειάστηκε να κάνουν τίποτα για να αξιοποιήσουν τύχη τους. Είχαν απλά τη στοιχειώδη ικανότητα να ακούσουν τον χτύπο της πόρτας.
Μην ξεχνάμε φυσικά και τον παράγοντα γυναίκα. Η ψυχολογία ενός άνδρα εξαρτάται πολύ μια γυναίκα. Όχι ότι δεν επηρεάζεται μια γυναίκα από έναν άνδρα. Απλά οι γυναίκες ξέρουν να επιβάλλονται καλύτερα στον εαυτό τους.
Ένας άνδρας, που έχει μια γυναίκα του δίπλα που γουστάρει πολύ, κάνει μπαμ από χιλιόμετρο. Είναι πιο τολμηρός, πιο αποφασιστικός και σαφώς πιο αισιόδοξος. Εκτός βέβαια από τα οφέλη, αυτός ο εθισμός μπορεί να φέρει και ζημιές. Όπως υπάρχουν τύποι που έχουν γίνει πολύ καλύτεροι σε όλα από μια γυναίκα, έτσι υπάρχουν και τύποι που έχουν καταστραφεί. Είτε έχουν χάσει τις περιουσίες τους, είτε τον ίδιο τους εαυτό. Ποιοι είναι περισσότεροι δεν γνωρίζω. Το σίγουρο είναι ότι την ιστορία της ζωής σου τη γράφει το ξερό σου το κεφάλι, η τύχη και η γυναίκα που θα ερωτευτείς παράφορα…
Για να βρείτε τον Αλέξανδρο Κοντόπουλο στο facebook, πατήστε εδώ