Η καραντίνα μας έκανε όλους δημιουργικούς αλλά το να γυμνάζεσαι με ό,τι βρίσκεις σπίτι μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς και να οδηγήσει σε #WorkoutFail! Το ότι βρισκόμαστε ακόμη μέσα στο σπίτι λόγω κοροναϊού δεν σημαίνει ότι είμαστε 100% προστατευμένοι. Κάτι μπορεί να πάει στραβά, είτε το να γλιστρίσεις στο πατάκι της κουζίνας κάνοντας άρση ποδιού, είτε να γκρεμιστεί η μπάρα που στερέωσες στον καφασωτό της πόρτας για τις έλξεις. Γενικά όταν γυμνάζεσαι σπίτι θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός: να έχεις ελεύθερο χώρο, να ακολουθείς σωστά τις οδηγίες, να μην παραλείπεις την προθέρμανση και την αποθεραπεία, να χρησιμοποιείς τον σωστό εξοπλισμό για τις ανάγκες των ασκήσεων. Μένουμε σπίτι αλλά μένουμε και υγιείς, σωστά; Μην το ξεχνάς. Παρακάτω θα βρεις κάποιες οδηγίες που θα σε βοηθήσουν να γυμνάζεσαι με ασφάλεια στο σπίτι.
Πώς να αποφύγεις τους τραυματισμούς στο σπίτι όταν ασκείσαι
1 Μην κάνεις ασκήσεις σε έπιπλα που δεν έχουν σχεδιαστεί να σηκώνουν βάρος
Πολύ καλή ιδέα να μετατρέψεις το τραπεζάκι του σαλονιού για Box Jumps ή την καρέκλα της τραπεζαρίας για step, αλλά καλό είναι πρώτα να δοκιμάσεις τη σταθερότητά του και κατά πόσο αντέχουν το βάρος σου. Δεν θέλεις να ξέρεις ότι δεν αντέχει το βάρος σου στη μέση ενός σετ!
2 Μη σηκώνεις βαριά έπιπλα
Το να σηκώνεις τον καναπέ σου για να προσομοιώσεις στην προπόνησή σου με λάστιχα τρακτέρ όπως στο Crossfit είναι κακή ιδέα. Αν το κάνεις με λάθος τρόπο και δεν λυγίζεις π.χ. τα πόδια σου, εάν είσαι αγύμναστος ή εάν έχεις προβλήματα με τους ώμους, την πλάτη ή τη μέση σου είναι ακόμη πιο κακή ιδέα. Γενικά, μην το κάνεις.
3 Aπόφυγε να τοποθετείς μπάρες στα κουφώματα της πόρτας
Δεν προορίζονται όλες οι πόρτες για μπάρες για έλξεις. Βεβαιώσου ότι το σημείο στήριξης είναι σταθερό και γερό, προτού τοποθετήσεις μία μπάρα.
4 Πρόσεχε που δένεις τα TRX
Μην βιδώνεις τον εξοπλισμό σε γυψοσανίδα και φρόντισε να μην υπάρχουν καρφιά στους τοίχους, προτού στηρίξεις τα TRX σου. Επίσης ένας απλός γάντζος από το ταβάνι δεν είναι πάντα καλή ιδέα και ίσως να μην μπορεί να αντέξει το βάρος σου.
5 Οι καρέκλες πρέπει να είναι σε σταθερή επιφάνεια
Οι καρέκλες μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις βυθίσεις ή κάποιες άλλες ασκήσεις αλλά φρόντισε να είναι σε σταθερό έδαφος, όχι πάνω σε πλακάκι που γλιστράει ή σε χαλάκι ή ακόμη χειρότερα: σε κάποιο σκαλάκι.
6 Μην κάνεις προσομοίωση της γυμναστικής σου
Πριν λίγες μέρες η πρώην ολυμπιονίκης κολύμβησης, η 57χρονη Σάρον Ντέιβις, έκανε πεταλούδα και ελεύθερο στον πάγκο της κουζίνας της σε οριζόντια θέση. Εντυπωσιακό; Ναι. Πολλοί θαύμασαν τη δύναμη των κοιλιακών και της πλάτης της. Ανόητο; Πολύ. Πόσο σίγουρη ήταν ότι θα την άντεχε ο πάγκος της κουζίνας της; Ακόμη κι αν είσαι σίγουρος πως «το έχεις» και πιέζεις τον εαυτό σου και τα όριά σου να κάνει κάτι παρόμοιο, έχει υπόψη σου ότι το ο τραυματισμός είναι θέμα χρόνου και μόνον.
7 Μην κάνεις δύσκολες ασκήσεις σε μικρό χώρο
Θέλεις να δοκιμάσεις και εσύ το #handstandchallenge; Οκ, περί ορέξεως… αλλά τουλάχιστον δημιούργησε αρκετό ελεύθερο χώρο και μείνε μακριά από τα εύθραυστα έπιπλα και τα κρεμαστά φωτιστικά!
8 Εάν τρέχεις στο μπαλκόνι μην το παρακάνεις
Το να τρέξεις στο μπαλκόνι για λίγο δεν είναι επικίνδυνο αλλά δεν χρειάζεται να βάλεις στόχο να τρέξεις ημιμαραθώνιο γιατί επιβαρύνεις πολύ τις αρθρώσεις σου! Δες και Γιατί δεν πρέπει να τρέξεις μαραθώνιο στο μπαλκόνι σου; Τι λένε οι ειδικοί
9 Μην κάνεις έλξεις στην κρεμάστρα τοίχου για τα ρούχα!
Καταλαβαίνεις γιατί, δεν χρειάζεται να το εξηγήσουμε.
10 Ακόμη κι αν έχεις εξοπλισμό πρόσεχε τα παιδιά!
Ο εξοπλισμός γυμναστικής στο σπίτι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν κάποια μηχανήματα ως γιγαντιαία παιχνίδια. Έχουν προκληθεί πολλοί τραυματισμοί από εξοπλισμό, όπως στατικά ποδήλατα, διάδρομοι και βάρη. Τα μικρά παιδιά μπορούν εύκολα να γλιστρήσουν και να πέσουν από το στατικό ποδήλατο γιατί δεν είναι σχεδιασμένο για μικρούς αναβάτες. Επίσης, τα μικρά που παίζουν με τα ελεύθερα βάρη μπορεί να τα ρίξουν στα δάχτυλα των ποδιών τους ή σε άλλα μέρη του σώματος και να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός. Γενικά, τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να παίζουν σε μηχανήματα γυμναστικής στο σπίτι, ακόμη και αν υπάρχει επίβλεψη. Για καλύτερη προστασία των παιδιών, ο εξοπλισμός πρέπει να φυλάσσεται σε δωμάτιο που μπορεί να κλειδωθεί.
Πηγή:wefit.gr