Είτε φροντίζετε τη διατροφή σας, είτε όχι, καλό είναι να γνωρίζετε πως υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες τροφών, που σύμφωνα με τους επιστήμονες, ευθύνονται πολύ, για την αύξηση του σωματικού βάρους.
Τα πατατάκια παρασκευάζονται με τρία απλά συστατικά: φέτες πατάτας, λάδι και αλάτι. Μέρος του προβλήματος είναι ο τύπος λαδιού που χρησιμοποιείται. Τα λιπαρά οξέα που χρησιμοποιούνται για τηγάνισμα, έχουν συσχετιστεί με την αύξηση της φλεγμονής, ιδιαίτερα όταν δεν είναι ισορροπημένα με τα αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Επίσης το τηγάνισμα των αμυλούχων τροφίμων σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί το σχηματισμό ακρυλαμιδίου, μια χημική ουσία που συνδέεται με τη γήρανση και τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου .
Για μια πιο υγιεινή εκδοχή, κόψτε σε λεπτές φέτες μια πατάτα με το δέρμα, ρίξτε λίγο σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μαζί με λίγο θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι και μαγειρέψτε στον φούρνο.
Ποτά με ζάχαρη και αναψυκτικά
Μια έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν ποτά με ζάχαρη είχαν 54,5% πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν. Η καλύτερη επιλογή για τη διαχείριση βάρους και την υγεία είναι να προτιμάτε ένα αφρώδες ποτό, αναζητήστε αφρώδες νερό με φυσικά γεύση.
Ακόμα καλύτερα, γεμίστε μια κανάτα με νερό και προσθέστε φέτες αγγουριού, μέντα, εσπεριδοειδή, ρίζα τζίντζερ ή άλλα κομμάτια ελαφρώς φρέσκων φρούτων. Πιείτε το όλη την ημέρα για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.
Γλυκά και επιδόρπια
Δεν είναι ρεαλιστικό να περάσετε το υπόλοιπο της ζωής σας αποφεύγοντας εντελώς τα γλυκά. Όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε πολύ περισσότερο από αυτό που συνιστάται. Σύμφωνα με την American Heart Association οι γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από έξι κουταλιές την ημέρα ζάχαρη και οι άντρες όχι περισσότερο από εννέα.
Για να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης, δημιουργήστε μια στρατηγική για τα γλυκά. Κατ 'αρχάς, εντοπίστε τα γλυκά που δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτά. Για παράδειγμα, ίσως μπορείτε να παραλείψετε τα σοκολατάκια στο γραφείο, αλλά να θέλετε να απολαύσετε περιστασιακά την αγαπημένη σας γεύση παγωτού. Και καθημερινά, απολαύστε 2 κομματάκια 70% μαύρης σοκολάτας.
Κόκκινα και μεταποιημένα κρέατα
Το American Institute for Cancer Research συμβουλεύει τον περιορισμό του κόκκινου κρέατος. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με θαλασσινά ή φυτικές επιλογές. Επίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατηγοριοποιήσει το μεταποιημένο κρέας, όπως μπέικον, λουκάνικο και αλλαντικά, ως καρκινογόνο. Μέρος του κινδύνου συνδέεται με το αλάτισμα, τη σκλήρυνση, τη ζύμωση, το κάπνισμα ή άλλες διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της γεύσης ή τη βελτίωση της συντήρησης. Τα προστιθέμενα νιτρικά ή νιτρώδη άλατα σε αυτά τα τρόφιμα, μπορούν να οδηγήσουν στο σχηματισμό δυνητικά καρκινογόνων ενώσεων.
Όπως και με το κόκκινο κρέας, η καλύτερη πορεία δράσης είναι η αντικατάσταση αυτών των τροφίμων με μη επεξεργασμένες φυτικές επιλογές. Μπορείτε να προσθέσετε αβοκάντο σε ένα μπιφτέκι, αντί μπέικον, να βάλετε στην πίτσα σας ψιλοκομμένα λαχανικά και να προτιμήσετε πλιγούρι βρώμης στο πρωινό και ένα σάντουιτς με χούμους και ψητά λαχανικά αντί για αλλαντικά.
Πηγή:mag.sigmalive.com